28 de maig 2014

0 Arxius en el segle XXI

Tots o quasi tots sabem que és un Arxiu i també quina funció ha tingut en el transcurs del temps. Però  creieu que els Arxius  han de mantenir-se igual? O potser cercar un paper més actiu en la història?

Sempre que he pogut he visitat Arxius. S'ha de dir que ara és relativament fàcil fer una visita, virtual  naturalment!
 Alguns , independentment de la seva mida són un exemple de la feina ben feta. Un exemple a imitar.

Les webs dels Arxius són un aparador d'aquests. Si aquestes es limiten a confirmar-nos de l'existència de l'Arxiu, de la seva situació i potser del seu horari, potser girarem pàgina i cercarem un altre.
 M'he trobat amb “petits” Arxius que la seva web m'ha fet  tenir ganes de visitar-los físicament, de poder seure i  posar-me a investigar entre el seus documents  i en canvi he vist webs d'Arxius  amb més recursos que m'han fet preguntar-me a què es dedicaven.

Així que, clar que són molt necessaris els recursos  materials però no hem d'oblidar que són els recursos personals el que podran donar vida, i fer visible els Arxius.
Exemples d'arxius que es mouen, que intenten fer-se visibles:En aquests exemples hi trobem petits i  grans, que treballen sols o segueixen unes directrius centrals...però en tot cas són Arxius que treballen per fer-se visibles.

En tots els Arxius hi ha documentació, l'antiguitat dependrà de les circumstàncies polítiques del país, de la cura en el manteniment així que la diferencia entre ells serà la feina feta, la visibilitat del que fan, de les idees que tinguin per que l'Arxiu estigui ben viu.

Arxius que es dediquen a digitalitzar i publicar els seus fons, a ensenyar els seus “documents tresors”, a ensenyar la història a través dels seus documents, a apropar-se a les escoles, a tenir present a tots els amants de la Genealogia, a cercar idees que facin que la gent investigui (premis d'investigació com el de l'Arxiu de Burriana, o del Port de Tarragona...), a la formació mitjans tallers, conferencies , cursos..., a treballar amb voluntaris, a fer exposicions físiques i virtuals. 

Senzillament recordar-nos que els Arxius signifiquen història i també memòria.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arkheia Copyright © 2013 - |- Blog by Cornell - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates